Jagoda acai pochodzi z puszczy Amazonii. Znana i stosowana przez rdzennych mieszkańców od więcej niż wieku, dzisiaj badana przez naukowców z wielu krajów. Oczywiście popyt na jagody acai wraz z potwierdzaniem nowych ich właściwości ciagle wzrasta. Badania udowadniają, że owa mała jagoda, wyglądem przypominającą borówkę o subtelnym, jagodowo-czekoladowym smaku, z dużą pestką posiada szereg właściwości, które jakże chętnie wykorzystujemy. Głównie dzięki bogactwu witamin B, E, C, składników mineralnych (wapń, żelazo, fosfor, potas) i łączeń fenolowych. Owoce acai posiadają więcej, niż zielona herbata czy czerwone winogrona przeciwutleniaczy. Wszystkie czynne składniki acai pozwalają oddziaływać na wygląd, urodę i rewelacyjną sylwetkę, oddziaływają na naczynia krwionośne i pracę serca, wspomagają zabezpieczenie komórek, biorą udział w redukcji wolnych rodników, pozwalają utrzymywać metabolizm energetyczny, poprawiają wzrok, odporność, układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu, poprawiają procesy trawienia.



Dzięki zawartości antyoksydantów stosuje się je w przeciwdziałaniu wielu schorzeń, także nowotworowych. Jednostki odżywcze acai pozwalają regulować wskaźnik cukru we krwi, cholesterolu, mają wpływ na trwałość kości i mięśni, wzmacniają układ odpornościowy. Dlatego nawet małym dzieciom trzeba podawać ten ideał natury w celach ochrony przed zachorowaniami wirusowymi czy bakteryjnymi. Warto szukać takich suplementów, czy soku, które zawierają jedynie owoce acai, choć na rynku spotkac można też suplementy łączące kilka składników, np. przyspieszających odchudzanie..
Sporo wiedzy możesz znaleść tutaj:: nahrungsergänzungsmittel muskelaufbau anfänger